TURNITIN (Tez intihal tespit programı)
06.10.2018

Turnitin tez intihal tespit yazılımı, ULAKBİM TÜBİTAK EKUAL kapsamına alınarak üniversitemizin hizmetine açılmıştır.

Turnitin hesapları  tez danışmanları olan akademisyenler için oluşturulmakta olup, akademisyenlerimizin hesap açılımı için “Fakülte-Unvan-Kurumsal e-posta adresi” bilgileriyle birlikte  gkatirci@yildiz.edu.tr  adresine mail atmaları gerekmektedir.

TURNITIN HAKKINDA:

Turnitin; Öğrenci projelerinde intihalleri ve usulsüz alıntıları engellemek amacıyla kullanılan web tabanlı sistemdir. Sisteme yüklenen tez, proje gibi çalışmalar, veri havuzundaki kaynaklarla otomatik olarak karşılaştırılır ve alıntılar, benzerlikler, usulsüz kaynak kullanımları tespit edilerek bir benzerlik raporu oluşturulur. Turnitin'in veri havuzunda akademik veri tabanları, dergiler ve yayınlara ek olarak, 200 milyondan fazla öğrenci ödevi ve 17 milyardan fazla web sayfası bulunmaktadır. Öncelikli olarak tezlerin taranması amacı ile kullanıma açılan bir sistemdir.

Turnitin  kullanım kılavuzu: https://drive.google.com/open?id=1uzX2Vf5gaTtjXbJbSZoojcKHHZfI0pN-

UYARI:

• *Öğretmen arayüzünde bulunan “Hızlı Gönder / Quick Submit” seçeneği seçilerek yapılan yüklemeler, otomatik olarak depoya gittiğinden bu seçeneğin kullanılmaması önem teşkil etmektedir. Bu seçenek üzerinden yapılan yüklemeler, depoya gideceğinden aynı doküman tekrar yüklendiğinde yüzde 100 ya da buna yakın bir benzerlik çıkacaktır.

• *Turnitin’e tez yüklerken,   “isteğe bağlı  ayarlar”da bulunan “depo alanının DEPO YOK olarak seçilmesi” gerekmektedir. Turnitin kullanımında yüklenen dokümanların yanlışlıkla havuza gönderilmesi ve kişinin kendi hesabından silmesinden dolayı sıkıntılar yaşanmaktadır (yüzde 100 benzerlik gibi). Hesaptan doküman silinse dahi havuzdan silinmemektedir. Dokümanın havuzdan silinmesini sağlamak için bir çok işlemin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle kullanıcıların kendi hesaplarına yükledikleri dokümanları gkatirci@yildiz.edu.tr  adresine bildirmeden silmemeleri gerekmektedir. Hesaplardan silinen belgelerin bulunabilmesi için firma tarafından  herhangi bir işlem yapılamayacağını bildirmek isteriz. Bu yüzden mağduriyet yaşanmaması için, bu konuda dikkatli olmanızı  önemle rica ederiz.