S.S.S

Y.T.Ü MERKEZ KÜTÜPHANESİ ÖDÜNÇ VERME KURALLARI

 

 

 

GENEL SORULAR

 

SÜRELİ YAYINLAR

YARARLANMA

 

ÖDÜNÇ VERME

ILL / DOKÜMAN SAĞLAMA

 

VERİ TABANLARI

OPAC

KÜTÜPHANECİYE DANIŞIN

 

GENEL SORULAR



SÜRELİ YAYINLAR



YARARLANMA



ÖDÜNÇ VERME


TOP


ILL DOKÜMAN SAĞLAMA


TOP


VERİTABANLARI


TOP


OPAC


 

TOP


GENEL SORULAR

 


Kitaplar raflara açık raf düzeninde, konusal olarak Dewey Onlu Sınıflama Sistemine göre yerleştirilmiştir.

Nümerik rakamlardan oluşan ilk bölüm, kitabın konusal yer numarasını belirtir. İkinci bölümü oluşturan harfler ise yazar soyadı ya da eser adının ilk üç harfinden oluşmaktadır.

Örneğin: Urban planning in Europe/ Peter Newman, 711.3/NEW

Kitap ve süreli yayınların, kendilerine ait uluslararası tek bir numaraları vardır.

Kitaplar için; ISBN (International Serial Number of Books),

Süreli sayınlar için; ISSN (International Serial Number of Serials).

Ansiklopedi, biyografi, harita, elkitabı türünde başvuru amaçlı kaynaklardır. Bunlar merkez içi kullanımla sınırlıdır. Bu kapsama giren ve ödünç verilemeyen referans kaynakları kitapların sırt etiketlerinde REF ibaresiyle belirtilmiştir.

Yıldız Teknik Üniversitesi, tezlerinin bibliyografik künyelerine, Katalog Tarama linki altından erişebilirsiniz. Tezlerin tamamını incelemek için kütüphaneye gelmeniz gerekmektedir.

Evet. Yayın talepleri, kütüphane web sitesi ana sayfada bulunan, “Yayın Sağlama” linki altındaki “Yayın İstek Formu” doldurularak yapılır.

TOP

Kitap bağışlayabilirsiniz. Ancak, Kütüphanenin Bağış Politikasına uygun görülen kitaplar koleksiyona alınır. Uygun görülmeyenler bağışta bulunan kişinin bilgisi dahilinde ihtiyacı olan başka kurumlara, bağışlanır.

Yeni gelen kitapları, kütüphane ana sayfasında yer alan “Yeni Gelen Yayınlar” linkine girerek inceleyebilirsiniz. Basılı süreli yayınların son sayılarına da kütüphane ana sayfada yer alan “Basılı Süreli Yayın” linki altında “Son Sayılara Erişim ve Tarama” bölümünden erişebilirsiniz.

Hayır. Bu tür durumlarda Kütüphane hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez.

Kütüphanede giriş katta fotokopi hizmeti verilmektedir. Ancak çıktı alınamamaktadır.

Bulunan eşyalar, Kütüphane Güvenlik Görevlisi’ne teslim edilir. Kaybolan eşyanızı, Güvenlik Birimi’nden araştırabilirsiniz.

Duyuruları izleyiniz ve başvuru formunu doldurunuz. Değerlendirme sonrası size bilgi verilecektir.

Y.T.Ü'ye yeni kayıt yaptıran öğrenciler, öğrenci kimlikleriyle Kütüphanemizin Ödünç Verme Birimi'ne başvurup üyelik aşamasını tamamladıktan sonra kütüphaneden ödünç kitap alabilirler. Daha fazla bilgi için, 0 212 383 22 15 no'lu telefonu arayabilirsiniz.

Kütüphanemizde kablosuz erişim bağlantısı bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayarınızı kullanabilirsiniz.

Kütüphanemizde kablosuz erişim bağlantısı bulunmaktadır. Bu hizmetten dizüstü bilgisayarında "wireless adaptörü" olan herkes yararlanabilmektedir. Y.T.Ü. idari ve akademik personeli bu hizmetten yararlanmak için e-mail şifreleri ile, öğrenci iseler USİS ve GSİS şifreleri ile http://www.bim.yildiz.edu.tr/  adresindeki ayarları yaparak kablosuz ağ hizmetini aktif hale getirebilirler. ARAS öğrencileri ise Bilgi İşlem Birimi’ne başvurarak şifre talep etmelidirler. 
        
Dizüstü bilgisayarınızda gerekli ayarları yaparak dizüstü bilgisayarınızı kütüphane içerisinde kullanabilirsiniz.

 

Yalnızca Y.T.Ü. mensubu kişiler bu hizmetten yararlanabilirler. (idari ve akademik personel bu hizmetten yararlanmak için e-mail şifreleri ile, öğrenci iseler USİS ve GSİS şifreleri ile) Internet Browser'ınızda LIBPXY Proxy Ayarı  yaparak evden, ofisten ya da yurtdışından elektronik kaynaklara erişebilirsiniz. (ARAS öğrencileri ise Bilgi İşlem Birimi’ne başvurarak şifre talep etmelidirler).

SÜRELİ YAYINLAR

Süreli yayınlar, açık raf düzeninde alfabetik olarak dizilmiştir. Geçmiş yıllara ait sayılar ciltlenmiştir. Konusal erişim için, okuma salonunda bulunan konu altında düzenlenmiş alfabetik listelerden yararlanabilir ya da katalog taraması yapılabilirsiniz.

Süreli yayınlar ödünç verilmemektedir.

YARARLANMA

TOP

Kütüphanemiz her kullanıcıya açıktır. Kütüphaneye gelen herkes kitap, süreli yayın, tez,…vb. materyalden üye olmadan, kurum içinde yararlanabilmektedir. Ancak, ödünç verme hizmetinden sadece YTÜ akademik, idari personeli ile lisans ve lisansüstü öğrencileri yararlanabilmektedir.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Kütüphane Web Sitesi / Ödünç Verme Kuralları başlığı altında bulabilirsiniz.

ÖDÜNÇ VERME

TOP

Kullanıcı tipine göre değişmektedir.(Bkz. Ödünç – İade/ Ödünç Verme Kuralları)

Kurallar gereği alınamaz.

Ödünç verme işlemlerinde, bilgi kaynağını tanımlayan kod'dur.

Başkası tarafından ayırtılmamış ise getirmeye gerek yoktur. Kullanıcı kayıtlarına girerek takip edebilirsiniz.

Başkası tarafından ayırtılmamışsa (Bkz. Ödünç – İade/ Ödünç Verme Kuralları)

Ödünç – İade Bankosu’na.

TOP

Evet.

Kayıp İşlemi Yapılan kitabın 2 Ay içinde, aslının temini istenir. Kitap temin edilmediği takdirde (baskısı tükenmiş,…vb.) ; kitabı kaybeden kişi Sağlama Bölümü’ne yönlendirilir. Bu bölümden kendisine kitabın bedeline ve konusuna eşdeğer olan kitaplardan oluşan bir liste verilir. Kullanıcı, kaybettiği kitabın yerine bu listede bulunan kitaplardan birini temin etmek zorundadır.

IILL / DOKÜMAN SAĞLAMA

Kütüphane koleksiyonlarında bulunmayan bilgi kaynaklarının, diğer kurumlardan, bu kurumların ödünç verme kurallarına bağlı olarak sağlanmasıdır. Bu hizmetten kütüphanelerarası protokoller gereği sadece Akademik personel yararlanabilmektedir.Kitap ve makale isteklerinin geliş süresi ortalama 5-10 gündür. Makale isteklerinde fotokopi ücreti makaleyi talep eden kişiye aittir.

Detaylı bilgiyi, kütüphane web sayfası altında ,“Ödünç-İade/ Kütüphanelerarası Ödünç Verme Hizmeti” başlığı altnda bulabilirsiniz.

Kütüphanemiz yurtdışı ILL hizmeti vermemektedir.Bu ihtiyacınızı TUBİTAK-ULAKBİM aracılığıyla karşılayabilirsiniz.

Akademik personelin, kütüphane ana sayfada yer alan özel oturum aç alanında, kendi kullanıcı adı ve şifresi ile oturum açtıktan sonra, ILL Ödünç istek formunu doldurarak Ödünç Verme Bölümüne göndermeleri gerekmektedir.İsteğiniz kütüphanelerarası ödünç modülüne alınacak ve sonuç size e-posta veya telefon ile bildirilecektir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Kitap adedi ve süresi üniversitelerin ILL Politikalarına göre değişiklik gösterdiğinden bu konu hakkında Ödünç Verme Bölümünden (0 212 383 22 15) bilgi almanız gerekmektedir.

Kitabı kütüphaneye teslim etmeniz gerekmektedir. Kurumumuz sizin adınıza ilgili kütüphaneye gönderecektir.

TOP

VERİ TABANLARI

İçerisinde bilimsel nitelikli elektronik makalelerin, dergilerin, kitapların, konferansların, toplantı tutanaklarının, tezlerin, standartların, notaların, protokollerin, molekül ve formüllere ait bilgi materyallerinin bulunduğu; bilgilerin çeşitli kriterlere göre aranabildiği online kaynaklardır.

Basılı bir derginin, kitabın ya da tezin elektronik ortama aktarılmış halidir. Bazı e-dergi ve e-kitaplar basılısı olmaksızın yalnızca elektronik olarak da üretilmiş olabilirler.

Kütüphane WEB sayfasında e-kaynaklar başlığı altından e-dergi veritabanları, e-kitaplar, e-referans kaynakları, deneme veritabanları kategorilerinden ulaşabilirsiniz.

Y.T.Ü. de yapılmış Yüksek Lisans ve Doktora tezleri Kütüphane Katalogu üzerinden taranabilir fakat tam metin erişim olanaklı değildir. Dünya üzerinde yapılmış 2 Milyondan fazla Yüksek Lisans ve Doktora tezine ise Digital Dissertationd and Thesis veritabanı üzerinden tam metin erişilebilir.

Basılı kitap taramalarında olduğu gibi Kütüphane Katalog Tarama (YORDAM) linkini tıklayarak ya da WEB sayfasında yer alan E-Kitaplar alanını kullanarak elektronik kitaplara erişim sağlayabilirsiniz.

E-kitapların içeriğini seçtiğiniz veritabanın kurallarına göre yükleyebilirsiniz. CRC NetBase kitaplarını yükleyebilirsiniz Buna karşın Ebrary veritabanında yükleme olanağı bulunmamaktadır.

Kütüphane web sayfasında yer alan Elektronik Dergi Listesi ‘nden alfabetik listeye tıklayarak görebilirsiniz.

Elektronik Dergi Listesi ‘nden dergi adını girerek ya da alfabetik listeye tıklayarak görebilirsiniz.

Kütüphane web sayfasında yer alan Elektronik Kaynaklarda Toplu Tarama linkinden makalenin tam adını ya da yazar adını girerek erişebilirsiniz.

Hayır.  İmzalanan lisans anlaşmaları gereği üye olunan veritabanlarından sistemli ve programlı olarak bilgilerin indirilmesi veya kopyalanması yasaktır. Aksi durumda veritabanlarına erişimimiz kesilmekte; kişisel ve kurumsal cezai yaptırım uygulanmaktadır.

TOP

ULAKBİM Belge Sağlama Hizmetleri’ni ya da Kütüphanemizin Kütüphanelerarası Ödünç Verme/ ILL hizmetini kullanarak, abonesi olmadığımız veritabanlarında yer alan makaleleri ya da üyesi olduğumuz halde eski sayılarına ulaşamadığımız makaleleri kişisel olarak temin etmeniz mümkündür.

Kütüphane WEB sayfamızda Elektronik Kaynaklarda Toplu Tarama linkini kullanarak üyesi olduğumuz tüm kaynaklar içinde ortak arama yapabilirsiniz.

Veritabanları içinde üye olduğumuz yayın türleri ve erişim yılları değişkenlik gösterir. Bu nedenle erişim sorununda iki şeye dikkat etmek gerekir: Veritabanı içindeki hiçbir kaynağa erişemiyorsam bu teknik bir sorundur ve geçici bir durumdur. Eğer bazı kaynaklara erişip bazılarına erişemiyorsam bu içerikle ilgili bir sorundur ve yapılacak bir şey yoktur.

Evet. Kampus ve yurtlardaki tüm bilgisayarlardan, ofislerden ve kütüphane giriş katında bulunan bilgisayarlardan Kütüphane WEB sayfasına giderek ek ayar gerekmeksizin elektronik kaynaklara erişebilirsiniz. Dizüstü bilgisayar erişimleri için LIBPXY Proxy Ayarı ya da Kablosuz Ağ Hizmeti Ayarı yaparak elektronik kaynaklara ulaşabilirsiniz.

Evet. Kütüphanede tüm katlarda ve kampus genelinde kablosuz ağ erişimi bulunmaktadır. Bu hizmetten dizüstü bilgisayarında "wireless adaptörü" olan herkes yararlanabilmektedir. Y.T.Ü. idari ve akademik personeli bu hizmetten yararlanmak için e-mail şifreleri ile, öğrenci iseler USİS ve GSİS şifreleri ile Kablosuz Ağ Hizmeti Ayarı yaparak kablosuz ağ hizmetini aktif hale getirebilirler. ARAS öğrencileri ise Bilgi İşlem Birimi’ne başvurarak şifre talep etmelidirler. 

Evet. Yalnızca Y.T.Ü. mensubu kişiler (idari ve akademik personeli bu hizmetten yararlanmak için e-mail şifreleri ile, öğrenci iseler USİS ve GSİS şifreleri ile) Internet Browser'ınızda LIBPXY Proxy Ayarı  yaparak evden, ofisten ya da yurtdışından elektronik kaynaklara erişebilirsiniz. (ARAS öğrencileri ise Bilgi İşlem Birimi’ne başvurarak şifre talep etmelidirler).

Sabit PC’ler kullanılıyorsa evet ulaşılabilir. Fakat dizüstü bilgisayar erişimleri için LIBPXY Proxy Ayarı ya da Kablosuz Ağ Hizmeti Ayarı yaparak veritabanlarına ulaşabilirsiniz.

E-Kaynaklar ile ilgili tüm sorularınızı Elektronik Kaynaklar Departmanı’na e-posta ile ya da 0212 383 22 13 numaralı telefon ile iletebilirsiniz.

Kütüphane WEB sayfamızda bulunan Kütüphane Tanıtım Programı, kullanıcı eğitim formunu doldurarak isteğinizi bize iletebilirsiniz.

OPAC

Kütüphane Koleksiyonu’nun elektronik ortamda taranabildiği katalogtur.
(Online Public Accessible Catalog)

Kitabın “sınıflama” numarası bilgisini not ediniz (Örn. 370/ARA). “Durumu” bilgisinden kitabın ödünçte olup olmadığını kontrol ediniz. Kitabın bulunduğu “bölüm-oda” bilgisini not ediniz. Raf düzeni içinde sınıflama numarasına göre kitabı bulununuz. Gerektiğinde salon görevlisinden yardım isteyiniz.

Evet. (*)

(*) YORDAM 2001 Programı üzerinden yapacağınız kitap ayırtma,süre uzatma, katalog tarama gibi işlemleri nasıl yapacağınız ayrıntılarıyla web ana menü üzerinde gösteilmektedir.

TOP

KÜTÜPHANECİYE DANIŞIN

  • Kitap süresi uzatma, kitap ayırtma, gecikme cezası ile ilgili sorularınız için:

E-Posta : sulker@yildiz.edu.tr

ya da  hbasar@yildiz.edu.tr

Telefon : 0 212 383 22 15

  • Koleksiyona eklenmesini istediğiniz kitaplarla ilgili sorularınız için:

E-Posta : neslihan@yildiz.edu.tr

Telefon : 0 212 383 22 10

  • Veritabanları, elektronik ve basılı dergiler ile ilgili sorularınız için:

E-Posta : baytac@yildiz.edu.tr  ya da  sguler@yildiz.edu.tr

Telefon : 0 212 383 22 13

  • Doküman istekleriniz ve Kütüphanelerarası Ödünç Verme ile ilgili sorularınız için:

E-Posta : hbasar@yildiz.edu.tr

Telefon : 0 212 383 22 15

  • Kitap bağışı ile ilgili sorularınız için:

E-Posta : neslihan@yildiz.edu.tr

Telefon : 0 212 383 22 10

  • Okuyucu Salonları ve raflarda bulunan bilgi kaynakları ile ilgili sorularınız için :

Bodrum Kat
Okuma Salonu
600-999
Arası olan koleksiyon için
Taner KARATAŞ 0 212 383 22 23
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Kat
Okuma Salonu
Süreli Yayınlar
koleksiyonu için
Cenan ERENLER 0 212 383 22 13
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Kat
Okuma Salonu
Tez koleksiyonu için
İsmail ÇATALBAŞ 0 212 383 22 12

 

*** Eğer sorunuzu hangi e-posta adresine yönlendireceğinize karar veremediyseniz lütfen İstek ve Öneriler formunu doldurunuz.

TOP